Dialog Textil

interviu de Paula Negrea pentru Dialog Textil



 




 1. Cine e Maria, prin ce se defineste ea? (valori, pasiuni, stil de viata, background profesional, numele intreg:))
Interesata de fotografie, design, arta in general, pana acum a dus o viata linistita, a castigat premii in domeniiul fotografiei si viseaza mult... acestea ar fi cateva detalii despre Maria Tudor

2. De unde a venit ideea unui blog tocmai pe moda strazii?
Moda reflecta anumite vremuri si este interesant sa observi schimbarile de la un sezon la altul si de la o generatie la alta. E implicata si dorinta de a surprinde care dintre tendintele prezentate sunt preluate de publicul larg. Cum spunea Coco Chanel „A fashion that does not reach the streets is not a fashion."  
De unde mi-a venit mie ideea? Cand am descoperit primul blog de street fashion am ramas fascinata de cata creativitate si stil aveau persoanele pozate. In timp cred ca mi-a incoltit si mie ideea ca as putea sa fac asa ceva. Multi se uita fugar cum sunt alte persoane imbracate pe strada, eu le si pozez atunci cand le intalnesc.

3. Care e miza si rostul Urbnstyle?
De a prezenta atat romanilor cat si celor interesati din resul lumii o parte frumoasa a Bucurestiului (si nu numai) oameni, evenimente, locuri, de a ii inspira pe cei ce le vad sa fie mai creativi la randul lor, sa promoveze creativitatea si oameni creativi, tineri artisti, sa darame anumite prejudecati, sa promoveze anumite activitati demne de un tanar modern.

4. Ce impact a avut blogul timp de un an de zile? Care au fost reactiile vizitatorilor? Ai deja un public fidel? (cati vizualizeaza zilnic posturile, blogul e o sursa de inspiratie pentru unii?)
Din ce comentarii primesc pe blog si din faptul ca ma intalnesc cu oameni care stiu blogul si chiar il viziteaza frecvent indraznesc sa spun ca reactiile sunt pozitive. Da, Urban Style are un public fidel, zilnic numarul vizitatorilor este de ordinul sutelor iar la nivel general sunt cateva mii care revin. Da, cred ca este o sursa de inspiratie si informare.

5. Momentan, tu tii singurul blog de street fashion din Romania. Il actualizezi des, mergi pe la tot soiul de evenimente si faci fotografii..  Simti ca ai  o responsabilitate fata de  vizitatorii tai, ca trebuie sa ii tii la curent pentru ca ei au deja niste asteptari?
Acest simt al responsabilitatii m-a facut si ma face sa postez in continuare des avand in vedere ca UrbanStyle e singulul blog din Bucuresti, dar responsabilitatea o resimt doar la nivel de a continua sa postez,  sunt doar un om care are si o viata personala, nu as avea cum sa merg la toate evenimentele din Bucuresti, de fashion sau nu, cat sa imi tin la curent vizitatorii. In functie de timp si de preferintele mele personale eu doar ii informez de existenta unor anumite evenimenete si de ce fel de oameni participa. 

6. Cum alegi oamenii pe care ii pozezi? Prin ce se remarca ei? Descrie-mi cel mai neobisnuit outfit pe care l-ai pozat.
Aleg oamenii atat in functie de tinuta, atitudine dar si de contextul in care i-am intalnit. Pe strada persoane care sa imi atraga atentia sunt mai rare; la evenimente, mai ales cele cultural alternative sunt mai multe persoane interesant imbracate si alegerea e mai grea. Oamenii pe care ii pozez se remarca prin combinatii de haine si accesorii interesante sau pur si simplu armonioase sau in tendinte.
Fiecare outfit e special in felul lui, nu as putea sa aleg unul si sa spun ca este cel mai neobisnuit. 

7. Din cate ai discutat cu tinerii pe care i-ai pozat, cum inteleg ei tendintele in moda, astazi? Din ce se inspira cand se imbraca?
Nu am avut timp sa intru in astfel de detalii atunci cand i-am pozat. Surse de inpiratie ar fi revistele, internetul, emisiunile TV de profil si persoanele din cercul lor de prieteni.

8. De unde se imbraca? Pun pret pe brandurile de mall sau poarta cu nonsalanta SH.uri? Pe ce dau banii?
Am intalnit atat persoane care isi cumparau preponderent din mall,  din magazine cunoscute din Bucuresti sau de pe internet dar si care aveau piese cumparate din sh-uri.Cat despre nosanlanta de a purta din sh, nu mereu, unele ezitau cand imi spuneau iar altele erau cu o atitudine de genul, mi-e nu-mi pasa de moda, eu ma imbrac din sh. Apoi, exista un adevarat curent handmade, multi tineri participa si isi cumpara accesorii de la targuri si magazine ce ii promoveaza pe acesti artizani moderni.

9. Se imbraca special, studiat, doar pentru anumite ocazii? Evalueaza oamenii pe care ii cunosc dupa haine?
Cand vine vorba de anumite evenimente, la teatru, opera, targuri de moda, petreceri etc. da, unii se imbraca special. Orice om evalueaza persoanele pe care le intalneste inclusiv dupa haine.

10. Cum ai defini moda strazii la noi? Se remarca un stil anume care ar putea intra in competitie cu alte stiluri europene?
Observ destul de multe persoane care se imbraca bine dar totusi cuminte rareori intalnesc persoane mai curajoase care sa sara in afara regulilor si tendintelor (generale sau la nivel de grup). Stilurile predominante pe strada sunt un amestec de elegant/ casual/ hippie/ chic/ trendy cu un accent pe haine practice si confortabile.

11. Cunosc, poarta si apreciaza tinerii moda (brandurile) romaneasca?  De ce?
Sunt tineri care cunosc, poarta si apreciaza si moda romaneasca si daca ar fi si mai mult promovata cred ca ar fi si mai multi. De ce? Din motive similare pentru care ar aprecia si alte branduri, dorinta de a se identifica cu personajul promovat de acel brand si cu valorile sale.

12. Ce vor sa transmita tinerii prin hainele lor? (exigentele si mesajul de care trebuie sa tina cont neaparat confectionerii atunci cand creeaza si produc, pentru a fi pe placul lor!)
Vor sa isi exprime unicitatea si stilul personal dar si apartenenta la un anumit grup social. Cauta piese vestimentare si accesorii cu un design aparte, cu o poveste(sau chiar brand )in spatele existentei lor si materiale naturale sau /si ecologice




Urban Style – Jurnalul online al modei de stradă bucureştene

Din 2007, Bucureştiul e oficial capitală europeană. Tot din 2007, moda străzilor din Bucureşti e oficial pe Internet, pe blogul Urban Style.

Text: Paula NEGREA
Foto: Urbnstyle.blogspot.com


Putem spune că la capitolul «street fashion on the net» am intrat în rând cu alte state din Europa din pasiunea pentru fotografie şi design a Mariei Tudor. Fascinată de blogurile din străinătate de moda străzii, de creativitatea şi de stilul persoanelor pozate, tanăra şi-a pus în cap să ţină şi ea un blog pe care să posteze fotografii cu outfituri interesante de pe străzile din capitală. „Mulţi se uită fugar cum sunt unele persoane îmbrăcate pe stradă, eu le şi pozez atunci când le întâlnesc”, mărturiseşte Maria.

Persoanele pozate sunt majoritar tineri dichisiţi, care nu se îmbracă la întâmplare, dar care gândesc relaxat moda: „Este interesant să observi schimbările de la un sezon la altul, e implicată şi dorinţa de a surprinde care dintre tendinţe sunt preluate de publicul larg. Cum spunea Coco Chanel, « A fashion that does not reach the streets is not a fashion »”.

Maria munceşte să actualizeze cât mai des blogul, ca să-şi ţină la curent vizitatorii. Ea şi-a propus să dărâme prejudecăţi şi să prezinte românilor şi celor interesaţi de modă din alte părţi ale lumii un Bucureşti al tinerilor moderni, care se îngrijesc de look-ul lor, al evenimentelor cultural-alternative şi al artiştilor care promovează ineditul şi creativitatea.

Blogul Urban Style este o sursă de informare şi de inspiraţie. Potrivit Mariei Tudor, din comentariile de pe blog şi din întâlnirile cu vizitatorii blogului, feedback-ul este unul pozitiv. Se pare că Urban Style are un public fidel: zilnic, numărul vizitatorilor este de ordinul sutelor, iar la nivel general sunt câteva mii de internauţi care revin.

Pe stradă sau la evenimente, Maria alege oamenii pe care urmează să-i pozeze după ţinută şi atitudine. „Ei se remarcă prin combinaţii interesante de haine şi accesorii sau pur şi simplu armonioase ori în tendinţe”, spune tânăra.

Interesant de ştiut de unde se îmbracă tinerii noştri şi pe ce tip de haine pun ei preţ.. „Am întâlnit atât persoane care îşi cumpărau preponderent din mall, din magazine cunoscute din Bucureşti sau de pe Internet, dar şi persoane care aveau piese cumpărate din SH-uri. Cât despre nonşalanţa de a purta din magazine second-hand.. unele persoane ezitau când îmi spuneau iar altele aveau o atitudine de genul «mi-e nu-mi pasă de modă, eu ma îmbrac din SH». Apoi există un adevărat curent handmade.. mulţi tineri îşi cumpără haine şi accesorii de la târguri şi magazine ce promovează nişte artizani moderni”. (M.R.)

Blogăriţa crede că tinerii cunosc, poartă şi apreciază moda românească care e, însă, foarte puţin promovată. Printre exigenţele de care un producător de confecţii ar trebui să ţină cont în creaţia şi marketarea hainelor, Maria enumeră materialele naturale, ecologice, designul aparte şi „povestea” din spatele unei piese vestimentare.

După ce timp de un an de zile a luat pulsul modei străzii, Maria Tudor ne împărtăşeşte percepţia sa asupra stilurilor care se disting: „Observ destul de multe persoane care se îmbracă bine, dar totuşi cuminte.. rareori întâlnesc persoane mai curajoase, care să sară în afara regulilor şi tendinţelor generale sau de grup. Stilurile de stradă sunt un amestec de elegant/ casual/ hippie/ chic/ trendy, cu accent pe haine practice si confortabile”. 

în pozele urmatoare, Paula Negrea, la MTR:

Trimiteți un comentariu